O przyjęcie na kierunek
żywienie człowieka i dietetyka - studia stacjonarne i niestacjonarne
drugiego stopnia mogą ubiegać się osoby, które uzyskały dyplom z tytułem zawodowym licencjata lub inżyniera z kierunków, na których uzyskane efekty kształcenia pokrywają przynajmniej 60% efektów kształcenia obowiązujących na studiach pierwszego stopnia na kierunku dietetyka oraz miały w programie studiów przedmiot dotyczący zasad żywienia człowieka.
Forma studiów
Studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia trwają 2 lata (4 semestry). Absolwent uzyskuje tytuł zawodowy magistra.
Na kierunku
żywienie człowieka i dietetyka główny nacisk położony jest na wykształcenie specjalisty potrafiącego wykorzystać wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego oraz chorego, zarówno w działaniach praktycznych, jak również w edukacji grupowej i indywidualnej, z poszanowaniem zasad etyki zawodowej i uregulowań prawnych . Znajdujące się w programie studiów przedmioty technologiczne pozwalają na zdobycie podstawowej wiedzy dotyczącej produkcji, przetwarzania oraz zapewniania
jakości żywności.
Studia umożliwiają zdobycie specjalistycznej wiedzy i umiejętności m.in. z:
- profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych;
- przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet;
- rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego;
- oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów;
- stosowania żywienia klinicznego w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia i chorób;
- prowadzenia oświaty zdrowotnej w zakresie zasad prawidłowego żywienia oraz prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów.
- opartego na podstawach naukowych planowania i wdrażania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowieka, domach opieki społecznej i placówkach świadczących usługi żywieniowe oraz instytutach naukowo-badawczych i
ośrodkach badawczo-rozwojowych.
Praktyki zawodowe
Obowiązkowe praktyki zawodowe przewidziane są np. w szpitalach, domach opieki społecznej, poradniach lub placówkach oferujących zbiorowe żywienie takich jak stołówki czy zakłady gastronomiczne. (Praktyki w wymiarze 120 godzin planowane są w przypadku studiów stacjonarnych na drugim roku studiów, pod koniec 3 semestru zaś w przypadku studiów niestacjonarnych po drugim roku studiów w okresie wakacyjnym. )
Uczelnia stawia na praktykę
- Praktyki obowiązkowe i ponadprogramowe,
- Staże i praktyki zagraniczne,
- Wymiana międzynarodowa w ramach programu Erasmus oraz krajowa poprzez program MOSTAR,
- Wsparcie Biura Karier Studenckich (konsultacje dokumentów rekrutacyjnych, szkolenia),
- Szereg kół naukowych i organizacji studenckich, w których można rozwijać swoje zainteresowania.