Dzień Otwarty w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbędzie się 8 marca 2018 roku.
Dzień Otwarty 2018 - PROGRAM | |||||
Hol Agro II i Centrum Kongresowego | 10:00 | Uroczyste otwarcie | |||
od 10:15 | Stoiska Studenckich Kół Naukowych Zapraszamy do zapoznania się z działalnością kół naukowych sześciu wydziałów: Agrobioinżynierii, Medycyny Weterynaryjnej, Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki, Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, Inżynierii Produkcji, Nauk o Żywności i Biotechnologii. Na stoiskach ciekawe eksponaty, informacje o kierunkach studiów oraz wiele atrakcji! | ||||
od 10:15 | Interaktywne pokazy związane z biologią, fizyką, chemią i przyrodą m.in. z wykorzystaniem preparatów mikrobiologicznych, kultur in vitro, barwnych prób chemicznych, owoców i warzyw oraz żywności o nietypowych właściwościach. | ||||
od 10:45 | Punkt informacji rekrutacyjnej - rozwiejemy wszelkie wątpliwości związane z procesem rekrutacji na studia | ||||
ul. Akademicka 12, 13 i 15 | Bezpłatne warsztaty popularnonaukowe związane z biologią, fizyką, chemią i przyrodą - obowiązuje rejestracja internetowa [program warsztatów]
|
||||
10:15-14:30 sala 9, Agro II, ul.Akademicka 15 | Porady doradcy zawodowego Porady zawodowe Biura Karier Studenckich i Więzi z Absolwentami UP w Lublinie - jaki kierunek studiów chcesz wybrać? Czy już wiesz, co chcesz robić po studiach? Na te pytania odpowiedź pomoże Ci znaleźć doradca zawodowy. | ||||
zbiórka o 12:00 przy stoisku Wydziału | Ścieżka inżyniera połączona ze zwiedzaniem Centrum Innowacyjno-Wdrożeniowego Nowych Technik i Technologii w Inżynierii Rolniczej | ||||
zbiórka o 12:00 przy stoisku Wydziału | Ścieżka lekarza weterynarii połączona ze zwiedzaniem klinik weterynaryjnych | ||||
zbiórka o 12:00, ul. Skromna 8, siedziba WNOŻiB | Ścieżka biotechnologa i specjalisty ds. żywności połączona ze zwiedzaniem Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii |
Uwaga, obowiązuje rejestracja na warsztaty!
|
|
10.15 - 12.00 (z przerwą) ul. Akademicka 15
|
"Truskawkowy balsam do ust"
Samodzielnie zrób balsam do ust - dla siebie lub na prezent dla bliskiej osoby! W trakcie warsztatów poznamy sposoby przygotowania kosmetyków o wysokiej jakości domowym sposobem oraz właściwności stosowanych olejków i tłuszczów roślinnych
|
10.15 - 11.00 ul. Akademicka 15
|
"Mały ssak - wielka odpowiedzialność"
Króliki, świnki morskie, szczury, chomiki czy koszatniczki coraz częściej wybierane są jako nasze zwierzęta towarzyszące. Wielu miłośników tych zwierząt jest przekonanych o tym, że są one łatwe w hodowli i utrzymaniu. Popełniając podstawowe błędy pielęgnacyjne narażają swoich ulubieńców na poważne choroby. Warto zdobyć wiedzę, jak tych problemów uniknąć!
* w trakcie warsztatów będą obecni uszaci podopieczni lubelskiego Stowarzyszenia Pomocy Królikom * |
10.15 - 11.00 11.15 - 12.00 ul. Akademicka 15
|
"Roślina u lekarza czyli co może dolegać roślinom i jak je leczyć?"
Każdy z nas doskonale wie, co należy zrobić kiedy jesteśmy chorzy, kiedy nam coś dolega. Ale czy wszyscy wiemy, że chorują nie tylko ludzie czy zwierzęta, ale także rośliny. Dlaczego rośliny chorują i jak im pomóc ? Odpowiedz na to pytanie znajdziecie uczestnicząc w naszych warsztatach. Poznacie kolorowy i niezwykle fascynujący świat owadów oraz mikroorganizmów, które często spotykacie codziennie - zupełnie nieświadomie - w swoim życiu. Podczas warsztatów dowiecie się, jakie gatunki owadów najczęściej zagrażają roślinom uprawnym oraz jak należy diagnozować uszkodzenia roślin oraz rozpoznawać gatunki owadów, które je powodują. Poznacie dostępne metody ochrony roślin, w szczególności niechemiczne, które minimalizują zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.
|
10.15 - 11.00 ul. Akademicka 15
|
"Tempo przemieszania zanieczyszczeń w środowisku"
W doświadczeniu modelowym zostaną przedstawione trzy problemy: 1. szybkość filtracji zanieczyszczeń przez różne gleby; 2. zatrzymywanie zanieczyszczeń w glebach; 3. ocena właściwości fizykochemicznych przesączów. Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość nie tylko teoretycznego zapoznania się z problemami zanieczyszczeń środowiska ale również będą mogli sami przeprowadzić eksperymenty: oznaczenia wartości pH roztworów, przewodności elektrolitycznej, zawartości fosforu, ocena ilości i jakości przesączu.
|
11.00 - 13.00 ul. Skromna 8 |
"Kolorowy świat makaronów"
Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie i kiedy wynaleziono pierwszy makaron zapraszamy na nasze warsztaty! Tu poznasz najpopularniejsze formy i kształty makaronów, dowiesz się z jakich surowców i w jaki sposób produkuje się te wyroby. Powiemy dlaczego warto jeść makarony i jak powinno się je przygotowywać do spożycia. W ramach warsztatów zaplanowana jest produkcja kolorowych makaronów, wzbogaconych dodatkiem komponentów owocowych i warzywnych. Makarony będą produkowane w warunkach półtechniki laboratoryjnej z wykorzystaniem laboratoryjnej prasy makaronowej. Na zakończenie każdy ze słuchaczy będzie miał okazję skomponować własny makaronowy posiłek i dokonać degustacji wyprodukowanych wyrobów. |
11:15 - 12:00
12:15 - 13:00
ul. Akademicka 12
|
"Zwierzęta egzotyczne w praktyce lekarza weterynarii"
Praca lekarza weterynarii to zawód multidyscyplinarny, obejmujący nadzór nad bezpieczeństwem produkcji zwierzęcej oraz zapobieganie i leczenie chorób zwierząt. Lista pacjentów lecznic weterynaryjnych stale się poszerza, a coraz większą liczbę przypadków stanowią zwierzęta egzotyczne, które wymagają niekonwencjonalnego postępowania oraz specjalistycznej wiedzy dotyczącej anatomii, fizjologii i behawiorystki zmiennocieplnych kręgowców. Przedstawimy m. in. tematykę przedmiotów realizowanych na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej UP Lublin, poświęconych badaniom, diagnostyce i terapii zwierząt egzotycznych. Uczestnicy będą mieli okazję poznać kulisy pracy naukowej i klinicznej z gatunkami egzotycznymi.
* w trakcie warsztatów będą obecne zwierzęta egzotyczne * |
11:15 - 12:00 ul. Akademicka 15
|
"Czy zasypią nas śmieci? Oddziaływanie gospodarki odpadami na środowisko"
Jednym z poważniejszych wyzwań w ochronie i inżynierii środowiska jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnych metod gospodarowania odpadami. Ilość wytwarzanych odpadów ciągle się zwiększa, a podstawowym sposobem postępowania jest ich deponowanie na składowiskach. Regulacje prawne UE i krajowe wymuszają zmianę działań w hierarchii w gospodarce odpadami - w tym zmniejszenie ich wytwarzania i zwiększenie odzysku i recyklingu.
|
11:15 - 12:00 ul. Akademicka 15
|
"Kawitacja ultradźwiękowa"
Zademonstrujemy niszczenie materiałów izolacyjnych, opakowaniowych i zimnochronnych za pomocą ultradźwięków. Przekonamy się, że kawitacja jako zjawisko związane z przepływem cieczy może być użytecznie wykorzystana. |
11:15 - 12:00 ul. Akademicka 13
|
"Niespotykane właściwości coca-coli"
Warsztaty chemiczne. Wykonamy oznaczanie fosforanów w coli, jak również przedstawimy działania związków obecnych w tym napoju. |
11:15 - 12:00 ul. Akademicka 13 |
Bezpieczna żywność - wiesz więcej, jesz lepiej
W trakcie warsztatów dowiecie się, co kryje się pod hasłem "bezpieczna żywność", czy każda żywność jest zdrowa, jak fałszowano żywność dawniej i czy obecnie nie dochodzi do fałszowania produktów spożywczych, jak jest naprawdę z substancjami dodatkowymi, co to jest żywnosć ekologiczna oraz czym kierować się podczas zakupów, aby wybrać zdrową żywność. Będziecie mieli również możliwość dokonania samodzielnej oceny produktów spożywczych. W tym celu przeprowadzimy ocenę organoleptyczną produktów mlecznych, głównie jogurtów (w tym ekologicznych). |
11:15 - 12:00 ul. Głęboka 30
|
"Weterynaria we krwi - krew w weterynarii"
W trakcie warsztatów poznamy współczesne zagadnienia weterynaryjnej diagnostyki chorób krwi i układu krwiotwórczego. Krótki wykład na temat chorób krwi będzie ilustrowany licznymi zdjęciami preparatów krwi. Po wykładzie zostaną przeprowadzone krótkie warsztaty z użyciem mikroskopów. |
11:15 - 12:00 ul. Skromna 8
|
"Sprawdź swoje zmysły"
Warsztaty umożliwią Wam sprawdzenie wrażliwości trzech zmysłów (smaku, węchu i wzroku), które są najczęściej używane w ocenie jakości produktów spożywczych metodami analizy sensorycznej. Po krótkim wprowadzeniu (ok. 10 min.), uczestnicy warsztatów wykonają próby na tzw. daltonizm wzrokowy (z wykorzystaniem tablic Ishihary), daltonizm węchowy (interpretacja zapachu przygotowanych próbek wzorcowych) oraz daltonizm smakowy (rozpoznanie smaku sześciu przygotowanych próbek wzorcowych). Próby takie przeprowadzane są rutynowo podczas selekcji osób do pracy w laboratorium analizy sensorycznej oraz do monitoringu sprawności sensorycznej jego pracowników. Po zanotowaniu swoich spostrzeżeń na przygotowanej karcie odpowiedzi, każdy uczestnik dowie się, czy jego zmysły są dostatecznie wrażliwe aby mógł wziąć udział w tego typu badaniach. |
12:15 - 13.00 ul. Akademicka 15 |
"Tajemnice etykiety"
Sprawdź jakie tajemnice kryją etykiety produktów spożywczych! Wyjaśnimy jakie informacje powinny znaleźć się na etykietach produktów spożywczych i jak konsumenci powinni je interpretować oraz jakimi metodami można oznaczyć podstawowe składniki żywności. |
12:15 - 13:00 ul. Akademicka 15
|
"Rozbitkowie na pustyni - czyli sukces we współpracy zespołowej"
Uczniowie wcielą się w rolę drużyny piłkarskiej, której samolot rozbił się na pustyni. Muszą zachować zimną krew i spróbować na niej przeżyć. Czy im się uda? To zależy od współpracy w zespole.
|
12:15 - 13:00 ul. Akademicka 15 |
"Dlaczego jeż ma kolce? Biomimetyka i bioinspiracje w inżynierii rolniczej"
Poznamy interdyscyplinarne związki w zakresie fizjologii roślin i zwierząt, ekologii oraz ich inżynierskich zastosowaniach do projektowania nowych materiałów, urządzeń i systemów inspirowanych naturą. |
12:15 - 13:00 ul. Akademicka 13
|
"Do czego potrzebna nam ślina?"
W trakcie warsztatów poznamy właściwości fizykochemiczne śliny. Zostaną przeprowadzone oznaczenia pH, pojemności buforowej, zawartości niektórych składników śliny (lizozym, mucyny, rodanki) a także jej aktywności enzymatycznej - amylazy ślinowej. |
12:15 - 13:00
ul. Akademicka 13 |
"Czy kupując żywność sugerować się jej barwą?"
Poznaj czynniki warunkujące barwę mięsa! Przedstawimy wpływ metody pakowania na barwę surowca oraz dokonamy wizualną i instrumentalną ocenę barwy mięsa różnych gatunków zwierząt rzeźnych, z wykorzystaniem miernika nasycenia barwy Minolta CR 310 |
12:15 - 13:00 13.15 - 14.00 ul. Akademicka 15 |
"Ziołowe woreczki aromatyzujące"
Warsztaty będą obejmowały:
|
12:15 - 13:00 13.15 - 14.00 ul. Akademicka 15 |
"Kąpielowe kule musujące, praktyczne wykonanie"
Uczestnicy warsztatów przygotują masę z naturalnych produktów kosmetycznych, poznają właściwości działania stosowanego oleju, zioła, lub innej substancji. Każda osoba indywidualnie przygotuje kulę kąpielową w specjalnej dekoracyjnej formie. Po zapakowaniu wykonany produkt kosmetycznych w nagrodę zabiera ze sobą. |
13:15 - 14:00
ul. Akademicka 15 |
"Miód i mleko - naturalne składniki kosmetyków"
W przemyśle kosmetycznym obserwuje się wzrost zainteresowania kosmetykami pochodzenia naturalnego. W ostatnich latach coraz częściej składnikami preparatów kosmetycznych są związki zawarte w żywności pochodzenia zwierzęcego, tj. w mleku czy miodzie. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się białka serwatkowe zawarte w mleku, które ze względu na właściwości funkcjonale stosowane są recepturach wielu kosmetyków. Umożliwia to przede wszystkim poprawę efektywności ich działania.
|
13:15 - 14:00
ul. Akademicka 15 |
"Wykorzystanie biotestów w ocenie działań inżynierskich na środowisko"
Zapoznamy Was z wykorzystaniem biotestów w ocenie oddziaływania działań inżynierskich na środowisko. Uczestnicy warsztatów będą mieli możliwość przeprowadzenia oceny wpływu zanieczyszczeń przemysłowych lub technologii rekultywacji na jakość gleby w oparciu o biotesty. Bioindykatorami w biotestach będą bakterie i rośliny wyższe - wśród nich ... korzenie rzeżuchy! |
13:15 - 14:00
ul. Akademicka 15 |
"Matematyczna dieta"
Zaprezentujemy modele programowania liniowego wykorzystywane do ustalania zdrowej diety. Poznamy przyczyny kształtujące modele współczesnej konsumpcji oraz produkcji artykułów spożywczych. Dowiemy się, co matematyk wie o mleku. |
13:15 - 14:00
ul. Akademicka 13
|
"Bezpieczeństwo żywności od laboratorium do stołu"
Zapoznamy Was z metodami badań laboratoryjnych wykorzystywanych w celu kontroli bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Dowiecie się jakimi metodami oznacza się właściwości fizykochemiczne żywności (np. gęstość, barwa, kwasowość, aktywność wody, zawartość tłuszczu, białka, soli, witamin, składników mineralnych, profil kwasów tłuszczowych) oraz o możliwościach wykorzystania tych metod do wykrywania zafałszowań żywności. Dodatkowo sprawdzicie swoją wiedzę o żywności w formie quizu. |
14:15 - 15:00
ul. Akademicka 15 |
"Historia roślin kosmetycznych"
Poznamy rośliny stosowane w kosmetyce w okresie starożytności, średniowiecza i czasach nowożytnych; substancje biologicznie czynne; wybrane tradycje i wierzenia; rośliny barwierskie, lecznicze. |
10.15 - 11.00 11.15 - 12.00 12.15 - 13.00 13:15 - 14:00 14:15 - 15:00 ul. Akademicka 15 |
"Rekrutacja bez tajemnic - prezentacja kierunków studiów i informacje o rekrutacji" |